شرکت پارس گواه گستر

استانداردها و قوانین

استانداردها و قوانین

شرکت بازرسی پارس گواه (PARS Cert. Co) طیف وسیعی ازخدمات کنترل ، بازرسی و صدور‌گواهی‌نامه را براساس استانداردها و قوانین در سطوح ملی و بین‌المللی فراهم نموده است. البته در حوزه کشاورزی ارگانیک استانداردها و قوانین مختلفی وجود دارد ولی همگی این استانداردها و قوانین ، بر یکسری اصول پایه‌ای به طور مشترک اتفاق نظر دارند.

استانداردها و قوانین  در سطح ملی ؛

در رابطه با نحوه تولید تا عرضه محصولات ارگانیک برای بازارهای داخلی ، اطلاعات قابل توجهی از طریق استاندارد ملی ارگانیک ایران (ISIRI-11000) تحت عنوان “الزامات تولید ، فرآوری ، بازرسی و صدور گواهی ، برچسب گذاری و بازاررسانی مواد غذایی ارگانیک” در دسترس می باشد. تجدیدنظر اول این استاندارد تحت عنوان مندرج در بالا از سوی سازمان ملی استاندارد ایران تدوین و تصویب گردیده است که از سال 1393 نیز ابلاغ و لازم الاجرا می باشد.

همچنین نحوه برچسب گذاری محصولات ارگانیک با استفاده از “نشان ملی ارگانیک ایران”  ، بعنوان یکی از الزامات در پیوست “پ” این استاندارد مطرح شده است و با این اقدام ، خوشبختانه از وقوع سوءاستفاده‌های احتمالی توسط برخی گروه ها که گاها” با معرفی نشان های متفرقه سعی در انحصار بازار محصولات ارگانیک را داشته‌باشند ، گرفته شده است. براین اساس ، کلیه محصولات ارگانیک برای عرضه بایستی حتما” دارای شرایط خاص و گواهی نامه معتبر بوده و ضمنا” جهت عرضه ، برچسب گذاری طبق قوانین داخلی یا بین المللی ارگانیک الزامی می‌باشد.

استانداردها و قوانین  در سطح بین المللی ؛

در سطح بین الملل تقسیم بندی های جغرافیایی در انتخاب و استفاده از امکانات قابل استفاده برای عرضه محصولات دارای گواهینامه بین المللی نقش بسزایی دارد. در تقسیم بندی های جغرافیایی، برخی کشورها یا گروهی از کشورهای عضو یک اتحادیه – بعنوان مثال اتحادیه اروپا- قوانین واحدی را برای محصولات گواهی شده تصویب کرده اند و فقط محصولات دارای گواهینامه معتبرِ منطبق بر الزامات آن قوانین امکان ثبت در گمرک، ورود و عرضه در آن کشورها را خواهند داشت.

استانداردها و قوانین ارگانیک متفاوتی در سطح بین المللی تدوین و تصویب شده است که در این بخش و بطور اختصار از مهمترین آنها نام برده شده است.

 . قانون ارگانیک اتحادیه اروپا (EU)

کشورهای اروپایی و راسا” اعضای اتحادیه اروپا ، از اولین کشورهای حامی تولید محصولات ارگانیک در جهان به شمار می آیند و قانون ارگانیک اتحادیه اروپا (EU) یکی از معتبرترین قوانین حال حاضر برای کشورهای پنج قاره در دنیا محسوب می شود . اتحادیه اروپا با جمعیتی بالغ بر پانصد میلیون نفر و در راس آن کشور آلمان با بیش از هشتاد میلیون نفر جمعیت ، یکی از بزرگترین و مهمترین بازارهای هدف برای محصولات ارگانیک به حساب می آیند.

در کنار این موضوع ، اتحادیه اروپا با داشتن تعداد نزدیک به پانصد هزار شرکت هلدینگ و سطح زیر کشت نزدیک به ده میلیون هکتار ، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان محصولات ارگانیک می باشد.

 . برنامه ملی ارگانیک آمریکا (NOP)

 برنامه ملی ارگانیک آمریکا (NOP) با سخت گیری های منحصر به آن قاره ، دومین استاندارد یا قانون مهم ارگانیک در دنیا محسوب می شود. قاره آمریکا و بخصوص کشورهای کانادا و ایالات متحده با جمعیتی در حدود چهارصد میلیون نقر نیز دومین بازار بزرگ و مهم محصولات ارگانیک را  تشکیل می‌دهند. سخت گیری و وسواس خاصی که در برنامه ملی ارگانیک آمریکا (NOP)اعمال شده است از سوی بسیاری از اساتید بزرگ ملی و بین المللی مورد توجه قرار گرفته است.

نحوه برخوردهای پیشین و حال حاصر کشورهای تابع برنامه ملی ارگانیک آمریکا (NOP) در پذیرش محصولات ارگانیک دارای گواهی نامه براساس سایر استانداردها یا قوانین ، کاملا” قابل توجه است. یکی از این موارد عدم پذیرش محصولات ارگانیک دارنده گواهی نامه اتحادیه اروپا از سوی مراجع قانون گذار ایالات متحده با عنوان “ارگانیک” بوده است که این مورد از سال 2012 با تعاملاتی خاص ، حل و فصل شده است. در قسمت توضیحات لیبل گذاری در زنجیره فرآوری تا عرضه بیشتر به این موضوع پرداخته شده است.

  . استاندارد کشاورزی ارگانیک ژاپن (JAS)

کشور ژاپن یکی از سنتی ترین کشورهای دنیا در زمینه قوانین و رسوم استفاده از هرگونه مواد غذایی می باشد. حتی در رابطه با تولید ، واردات و عرضه محصولات ارگانیک نیز این کشور قوانین مختص به خود را تدوین و شرایط آن را الزامی کرده است. کشور ژاپن با اینکه قوانین سایر مناطق از جمله قانون ارگانیک اتحادیه اروپا (EU) و برنامه ملی ارگانیک آمریکا (NOP) در رابطه با محصولات ارگانیک را قبول دارد ، ولی اجازه استفاده از عنوان “ارگانیک” در برچسب گذاری را صرفا” برای محصولات ارگانیک دارای گواهینامه براساس الزامات استاندارد کشاورزی ارگانیک ژاپن (JAS)  قایل شده است. در قسمت توضیحات لیبل گذاری در زنجیره فرآوری تا عرضه بیشتر به این موضوع پرداخته شده است.